Az ízületmanipuláció, más néven manuál terápia, az ízületműködés helyreállításával foglalkozó gyógy terápia, egy ősi technika, amelyet az orvostudomány tökéletesített.

A kezelés alkalmával az elmozdult ízületeket felszabadítom, így azok a helyükre kerülnek, ez által az izomfeszültség feloldódik, a vérkeringés helyreáll, kellemetlen idegi stimulációk megszűnnek, és az ízület felszínek kenése szabaddá válik.

Az ízületek helyére kerülésével, nem csak a test szimmetriája, hanem működésének harmóniája is helyre áll, megszabadulva fájdalomtól, mozgáskorlátozottságtól, gyakran szervi betegségektől is.

Zimany_218

Korunk betegségeinek, – váll-, hát-, gerinc- derék fájdalmak, nyaki merevség, beállt lumbális csigolyák által okozott fájdalmas tünetek – hatékony kezelési módja.
A masszázs-kezelést, ruhán keresztül végzem. A kezelés során a kimozdult, blokkolt ízületek körüli fájdalmas merev izmokat fellazítom, majd egy szakszerű mozdulattal oldom az ízületi blokkokat. Az ezt követő ízületi „ropogás” nem más, mint az ízületi folyadék hirtelen nyomáskiegyenlítődését kísérő hang. Ez bár egyeseknek ijesztő, de nem veszélyes és nem fájdalmas. Az ilyen módon kezelt ízület azonnal felszabadul és a mozgás könnyebbé, szabadabbá válik, ami nagyon kellemes felszabadító érzés.

Amikor a csigolyák elmozdulnak a helyes pozícióból, nyomást gyakorolnak a kilépő idegpályákra. A csigolyánként kilépő idegpárok belső szerveinket és a végtagjainkat is beidegzik, ezért lehet, hogy a tünetek karjainkban vagy lábainkban is jelentkezhetnek. A huzamosabb ideig fennálló ízületi blokkolódás, csigolya elmozdulás komoly betegségek okozója is lehet, hiszen az adott szerv körül legyengül a keringés, az anyagcsere, ezért gyengül a szerv immunitása, ami betegséghez vezethet, mint a keringési rendellenességek, ödéma, oxigénhiány, hypoxia.

A nyaki csigolyák becsípődése nagyon gyakran okoz például oxigénhiányt az agyban, amelynek tünetei: fáradság, levertség, fejfájás, szédülés fülzúgás lehet. Manapság rengeteg embernek ez a problémája, és nem is sejti, hogy mi az oka. Például a mozgásszegény életmód, a számítógép és a volán mellett eltöltött túl sok idő. A helytelen testtartás mellett különböző sérülések, húzódások is vezethetnek a gerinc nyílirányú alakváltozásaihoz. Ha a rendellenesen elmozdult csigolyák berögzülnek, blokkolódnak, melyek porckopáshoz, meszesedéshez és porckorongsérvhez vezethetnek, továbbá irritálják a kilépő idegeket, melyek az izmokban fájdalmat, zsibbadást, izomgörcsöt okoznak.

Az ízületmanipulációs kezelés elején, kikérdezem a pácienst korábbi sérüléseiről, műtéteiről, ami befolyásolhatja a kezelés menetét. Ortopédiai vizsgálatokat végzek, kitapintással és megfigyeléssel, ilyenek például: a vállak helyzete, a fej tartása, lábak hosszainak vizsgálata, a csípő pozíciójának felmérése. A diagnózis alapján, megtervezem a terápiát. A beszűkült mozgásterű ízületek körül az izmok merevek, ezeket különböző masszázsfogásokkal kilazítom, hogy megfelelő hatásfokkal tudjam elvégezni az ízületi manipulációt.

Már az első kezelés után komoly javulást érhetünk el, gyakran úgy érezhetjük, mintha újjászülettünk volna. Mivel a testünk szimmetriája is helyreáll, ezért azok az izmok, amelyek eddig kompenzálták súlypontunk elmozdulását, végre visszaállhatnak eredeti tónusukba, ami nagyon kellemes, ellazult közérzetet biztosít. Testünk ilyenkor éveket fiatalodik, visszanyeri rugalmasságát, hajlékonyságát, ami kihat lelki életünkre is. Harmonizálódik energiaáramlásunk, anyagcserénk, ezáltal lényegesen nő a teljesítőképességünk.

A kezelés után javasolt a napi 2 liter folyadék fogyasztása és a testünk kímélése egy-két napig. Az ízületmanipulációs kezelések után gyakran érezhetünk izomlázat, vagy helyi érzékenységet a mechanikai struktúra változása miatt, de ezek egy nap alatt el is múlnak. Azt, hogy hány alkalom szükséges a teljes gyógyuláshoz, azt az életmódunk, a tünetek súlyossága, életkorunk, és a javulásunk üteme határozza meg, ez mindenkinél egyéni.

Sok esetben előfordul, hogy olyan nem várt belső szervi panaszok is megoldódnak egy-egy kezeléstől, amire az illető nem is gondolt, mikor felkeresett.

Zimany_233

Hány éves kortól ajánlott?

A páciens állapotától függően, de kortól függetlenül alkalmazható, Igazából nem létezik korhatár, kisgyerektől az idősekig alkalmazható. Gyermekek esetében, 14 éves kor alatt, a szülői jelenlét elvárás! Fontos az esetlegesen meglévő orvosi leletek figyelembevétele, ezért kérem a kezelésre hozza magával orvosi leleteit, valamint egy könnyű pamutruhát és rövid ujjú pólót.

Fontosnak tartom elmondani, hogy az ízületmanipulációs kezelés, nem egy fájdalmas és durva beavatkozás! Az a fájdalom, amivel sok ember kénytelen együtt élni, gyakran kellemetlenebb, mint azaz egy mozdulat a kezelés alatt, ami mind ezt megszünteti.

A kezelés gyakorisága az illető állapotától függ, de gyakran már az első kezelés meghozza a várt eredményt. A tünetmentesség elérése után, a tartási beidegződések, vagy izmok rövidülése miatt,  a visszaesés megelőzés érdekében további két kezelés javasolt.

A kezelés után szinte mindenki könnyebbségről számol be. Többen úgy érezték mintha súlytalanok lennének.

A már kialakult gyulladás, vagy friss becsípődés kezelése után, nem mindig érezhető, az azonnali jótékony hatás. Bár a csigolyák blokkját, az izmok letapadását, és a becsípődést megszűntettük, az izmok, idegek, és a szövetekben meglévő fájdalom megszűnése, regenerálódása állapottól függően néhány órát, de ritkán több napot is igénybe vehet.

Az alábbi tüneteknél alkalmazható:

 • nyaki fájdalmak, nyaki dúc
 • hátfájdalmak
 • derékfájdalom, lumbágó
 • csípőbeszűkülés
 • könyök, térd
 • porckorong problémák
 • gerincmeszesedés
 • gerincsérv megelőzése
 • gerincferdülés
 • alsó és felső végtagok fájdalma, zsibbadása
 • váll-, csípő- és térdfájdalmak
 • isiász
 • légzési nehézségek
 • szívritmus zavar
 • fejfájás, migrén, szédülés, fülzúgás
 • balesetek, sérülések után
 • szülés utáni medence és gerincproblémák korrigálása
 • gyermekvállalás előtt